Що за річ така – СПАЛЬНИК?

01:00 27.09.2017 WorldSport


Спальний мішок є обов'язковою частиною туристичного спорядження для тривалих походів із ночівлею на свіжому повітрі. У будь-які погодні прояви спальник є надійним помічником туриста, який забезпечує комфортний сон у теплих та зручних умовах. У виборі спального мішка важливо орієнтуватися не на його бренд і вартість, а на показові характеристики, які вам знадобляться залежно від умов, де ви ним користуватиметеся. Від зовнішніх кліматичних умов та стану ґрунту в тій чи іншій місцевості залежатиме вибір оптимального спального мішка.
Види спальників за призначенням
Спальні мішки, як і будь-які різновиди туристичного спорядження, мають особливу класифікацію. У спальників класифікація схожа на види наметів. Судячи з призначення, виділяють три основні категорії спальних мішків:
1) Кемпінгові спальники
Кемпінгові спальні мішки шиються із теплостійких натуральних тканин із використанням якісного важкого утеплювача. Такі сальники не дуже компактні і мають середню вагу. Кемпінгові спальні мішки обирають для сімейних виїздів на природу на кілька днів. Форма таких спальників найчастіше представляється у вигляді ковдри, рідше кокона.
2) Туристичні спальні мішки
Туристичні або трекінгові спальники більш легкі та компактні. Матеріали, з яких вони шиються, підходять для використання в непередбачуваних погодних умовах, добре зберігають тепло і не пропускають вологу. Існує величезна різноманітність подібних спальних мішків усіляких форм та розмірів.
3) Спальники для екстремальних умов
Такі спальники мають найнадійнішу конструкцію, максимально зберігають тепло, забезпечують м'які та комфортні умови під час сну, мають компактні габарити та невелику вагу. Такі спальники вважаються найдорожчими та підходять для тривалих експедицій та ночівлі в екстремальних погодних умовах.
Особливості конструкції спальних мішків
Конструкція спальних мішків ділиться на два різновиди – спальники у вигляді кокона та спальники-ковдри.
Спальник ковдра
Такий спальник є складеною вздовж навпіл ковдрою, яка застібається по краях на блискавку. Такі спальники можуть з'єднуватися один з одним, перетворюючись на двомісний спальний мішок. Існують окремі моделі з каптурами, вшитими подушками та підголовниками.
Спальник-кокон
Цей вид спального мішка найпоширеніший серед туристів. Спальники-кокони обволікають тіло людини і зазвичай застібаються посередині. Існують також специфічні моделі з рукавами, вшитими подушками, зоною ніг, що утеплює, капюшонами і т.п. У всіх спальників може бути як лівостороння, так і правобічна блискавка.
Крім стандартних моделей спальних мішків можна знайти і специфічні конструкції, такі як:
• спальний мішок «слоняча нога» - такий спальник має особливу укорочену форму до пахв для тих туристів, які люблять ночувати в об'ємній теплій куртці, в такому спальнику немає блискавки;
• квілт – особливий вид спальника без задньої спинки, який за рахунок невеликих прищіпок приєднується до килимка каремату, який замінює її, як і в «слонячій нозі» тут немає блискавки.
Такі спальники використовуються дуже рідко особливо професійними туристами, яким важливо швидко і компактно розташуватися на ніч без видимих ​​зручностей. Для комфортного відпочинку такі килимки не підійдуть.
Облік температурного режиму
Кожен спальний мішок позначається сезоном, для якого він має використовуватись. Тобто існують літні, зимові та весняно-осінні спальні мішки. В іншому випадку, на спальнику може вказуватися температурний режим для оптимального використання в певних температурних умовах.
Найчастіше виробники туристичного спорядження вказують на спальних мішках два температурні показники – комфорт та екстрим. Найкраще орієнтуватися на температурний показник комфорту, найчастіше він реальніше відображає теплоізоляційні характеристики спальника. При цьому показнику температури зовнішнього середовища вам буде найбільш тепло і зручно ночувати в такому спальному мішку. Також комфорт під час сну забезпечується не лише збереженням тепла, а й захистом від вологи та вітру, які можуть наздогнати туриста за несприятливих погодних умов. Тому підбираючи спальник, краще орієнтуватися на мінімальну можливу температуру та погодні умови місцевості, де ви влаштовуватимете ночівлю.
Вибираємо спальний мішок
Стандартні спальні мішки, які можна знайти в більшості туристичних магазинів, мають довжину в середньому 2 метри, що підійде для більшості середньостатистичних туристів. Для одиночного нічлігу в некомфортних умовах краще вибирати спальники кокони. Для більшої зручності є моделі з подушками, які дарують приємний і затишний сон.